nedelja, 10. maj 2015

Zmaji

Zmaji so pogosto del najrazličnejših fantazijskih svetov in se med seboj močno razlikujejo tako po videzu kot karakterju. Ker so zmaji tudi pomemben del našega LARP sveta, smo se odločili, da napišemo krajšo razlago in opis "naših" zmajev.



Pred več kot tisoč leti so po celotni Belesiji živeli zmaji. To so bila velika bitja s krili, skozi gobec so bruhali ogenj in vsa ljudstva dežele so do njih čutila ne toliko strahu, kot spoštovanja. Bili so drzna, zvita in predvsem modra bitja. Še danes se govori, da je šlo za polbožanska bitja in te govorice so v veliki meri resnične. Na naš svet so jih namreč na samem začetku poslali bogovi kot najmočnejšo raso, ki bi ji ostala ljudstva sledila.
Mogočna bitja kakršni so bili zmaji, so se naselili po celotni Belesiji in deželam ob njej ter po celem znanem svetu. A za ostala ljudstva so se menili manj kot so bogovi to pričakovali. Res je, da so dajali modre nasvete in navodila kraljem in kraljicam vseh ljudstev, a vladati in voditi niso hoteli. Škratom, ljudem, vilinom, grdinom ... vsem, razen bogovom, je to ugajalo in niso se pritoževali, hkrati pa se zmajem nikdar niso želeli zameriti. Že zdrava pamet ti pravi, da se ni dobro zameriti bitju, ki z enim zamahom kril  podre celo četo konjenikov.
Tako je mineval čas in ljudstva so živela v enem trenutku v miru, v drugem pa v hudih vojnah. Te so vodile v spore med zmaji in takrat si hotel biti čim dlje stran in se ne ozirati nazaj, kajti zemlja se je tresla in celotne pokrajine ter mesta so bila pogosto uničena. Po stoletjih in stoletjih bojev, tako med različnimi ljudstvi kot med zmaji, so slednji iz Belesije počasi začeli izginjati. Legenda še danes pravi, da je zadnji prebival v gorah severno od Belega mesta - od tod tudi ime, Zmajeve gore.



Naslednjih tisoč let in več v deželi Belesiji niso videli zmajev in postali so le bitja iz legend ter otroških pravljic. A te ne izumrejo, kajti vsake toliko časa jih obudijo najdena zmajeva jajca ter pripovedi, pripovedi iz daljnih dežel, ki govorijo o še živečih zmajih!
V Belesiji pa je močna tudi vera v bogove in z njo vera v zmaje. Številni so templji v katerih še vedno prebivajo zmajevi svečeniki in svečenice. V mestih in vaseh še vedno živijo pregovori in stare tradicije kot je tista z zmajevimi jezdeci. Vsake toliko let pridejo svečeniki z zmajevim jajcem in skrivna moč izbere fanta ali dekle, ki mu/ji je namenjena posebna čast. Šolati se gre namreč lahko v enega od zmajevih tempeljev!



Vsa ljudstva, od ljudi do grdinov, še vedno čutijo spoštovanje do zmajev. In v zadnjem so še posebej žive govorice o Zmajevih deželah na Severu. Kako resnične so?


Tako, upamo, da si sedaj bolje predstavljate zmaje v našem LARP svetu in kaj med ljudstvi zares pomenijo. In takih zmajev se sigurno ne da jezditi, izdelati iz njihovih lusk super-oklepa, se spremeniti vanj, ga oživeti ali spraviti v grajsko klet :P

Ni komentarjev:

Objavite komentar