petek, 29. avgust 2014

Tunika


Tunika je že v antiki, pa čez cel srednji vek ter pozneje predstavljala oblačilo, ki ga je imel skoraj vsak. Zato je tudi pri LARPu tunika ponavadi prvi in osnovni kos kostuma, ki ga potrebujemo za igranje vlog.
V predstavitvi bom opisal potek preproste izdelave tunike, ki pa ji lahko sami dodate še razne estetske dodatke, kot so obrobe, našitki, ...

Priprava materiala

Za tuniko, ki vam bo segala do kolen, potrebujete okoli 2-3 m2 blaga. Izbira blaga je prepuščena vam, sicer pa sta bombaž ali lan (ta je nekoliko dražji) ponavadi najbolj primerna. Predvsem bombažne tkanine dobite praktično v vseh barvah, tako da izbira te ne bi smela biti problem.
Pri izdelavi boste potrebovali še šivanko in sukanec (ali šivalni stroj), škarje, kredo za pisanje po blagu. Ker je kar nekaj šivanja vam šivalni stroj pride zelo prav.

 

Priprava meritev:

D - dolžina tunike (to si izberite po želji, glede na to do kam hočete, da vam tunika sega)
T - širina vašega trupa
Š - širina spodnjega dela tunike (zaradi lepšega izgleda je ta del lahko malce širši - npr. širina vašega trupa + 20 cm)
R - dolžina rokava (kratki ali dolgi rokavi)
L - širina luknje pri rokavu
V - luknja za vrat (naj bo vsaj toliko široka kot vaša glava)
Nasvet: da bo tunika udobnejša priporočam da vsaki izmerjeni dolžini dodate nekaj centimetrov. Zelo si lahko pomagate z neko neoprijeto majico, ki jo lahko uporabite kot šablono za tuniko.
Blago izrežemo dvakrat (sprednja in zadnja stran tunike), preizkusimo če je dovolj veliko in ga "prebuckamo".

Če hočete lahko izberete tudi spodnjo možnost izreza blaga, ki je bolj "varčna". Zahteva sicer malo več šivanja, ostalo pa je enako.
D - dodatek k spodnjemu delu tunike, ki ga prišijemo in tako naredimo tuniko spodaj širšo

Šivanje

Zelena črta so deli, ki jih morate zašiti, oranžni deli pa so deli, kjer ne smete šivati, vendar pa jih lahko zarobite. Črtkan del, je del kjer lahko po želji zarežete s škarjami.
Dodatno:
-črtkan del lahko zarežete in ga nato povežete z vrvico, da bo izgledala tunika še bolj pristna
-tuniko lahko zarobite z okrašeno obrobo, ki bo tuniki dodala še lepši videz

Pa še nekaj primerov drugih tunik:





Za dodatna navodila/kroje obiščite:
http://gersey.tripod.com/history/tunic.html (ANG, tunika iz dobe vikingov)

Ni komentarjev:

Objavite komentar