petek, 29. avgust 2014

FAQ - Najbolj pogosto zastavljena vprašanja

1. Kaj je LARP
Kratica LARP stoji za Live Action Role Playing, torej po naše za realistično igranje fantazijskih vlog. Gre za neke vrste improvizacijo gledališče, ki pa ga ne izvajamo za gledalce, temveč za lasten užitek.



2. Kje poteka LARP?
Pri nas LARP poteka na različnih lokacijah, povečini v okolici Ljubljane.

3. Koliko moram biti star, da lahko pridem na LARP?
Priporočljivo je, da je udeleženec LARPa polnoleten. Starostne omejitve pa sicer ni, saj je bolj pomembno kako dobro odigraš svoj lik, razumeš in spoštuješ pravila ter razumeš koncept igranja vlog. Vsi pod 16 let vseeno potrebujejo dovoljenje staršev oz. polnoletnega spremljevalca, ki prevzame odgovornost zanj.

4. Ali moram biti za LARP včlanjen v društvo?
LARP društvo kot tako v Sloveniji zaenkrat še ne obstaja. Torej ne.

5. Ali lahko nosim superge in kavbojke?
Pri LARPu se trudimo pričarati čim bolj realistično vzdušje, kar najlažje dosežemo prav s kostumi. Očitno moderna oblačila v LARP ne sodijo. V najslabšem primeru lahko uporabite svoja stara oblačila, ki glede na material in izgled delujejo čim bolj srednjeveško, prav tako pa naj bodo čim bolj naravnih barv (zelena, črna, rjava …). Na začetku imate tudi možnost izposoje kostumov. Velja pa pravilo, da moraš imeti na svojem tretjem LARPu že lasten kostum, ki je primeren za LARP.

6. Kje dobim oblačila in opremo?
Uporabiš lahko tisto kar ustvariš doma ali na delavnicah, ki jih občasno organiziramo. To pomeni predelava starinskih ali starih oblačil, izdelava novih iz različnih materialov itd. Lahko pa tudi naročiš stvari iz spletnih trgovin oz. kupiš od izdelovalcev, ki se s tem ukvarjajo.

7. Kakšno je LARP orožje?
LARP orožje je penasto s trdnim jedrom, a še vedno realistično oblikovano.  Pena je nato prekrita še s srebrnim selotejpom ali pobarvanim lateksom.
Mora biti popolnoma varno oblikovano, brez ostrih robov in možnosti, da bi jedro predrlo peno in s tem poškodovalo druge.

8. Kaj pomeni IT in OT?
IT je kratica za »in time«. V tem času pozabiš na svojo resnično osebo in igraš lasten lik.
OT je kratica za »out time«. Greš »ven« iz lika in si spet resnična oseba. Če moraš iti OT med samim LARPom (WC, telefonski klic ipd.), moraš prekrižati obe roki čez prsa, da s tem pokažeš ostalim igralcem, da si OT.

9. Ali ima LARP kakšna pravila?
Različni LARPi po svetu imajo tudi različna pravila. Naša se zgledujejo po nekaterih nemških LARPih (npr. Drachenfest). Najdete jih lahko na našem blogu pod Povezave.
Obstaja osnovno pravilo, ki pravi: Igraj svoj lik, igraj pošteno in se zabavaj!

10. Kdo so NPC?
NPC (non-playable characters) so liki, ki se pojavijo v LARPU kot pomemben del za napredovanje zgodbe ali za zapolnitev vlog, ki jih običajni liki ne morejo. Določijo jih GM.

11. Kdo je lahko organizator LARPA?
Vsak, ki ima že nekaj izkušenj z LARPom in igranjem. Pred tem se mora seveda pogovoriti z GM.

12. Kdo so GM?
GM (game master) so nekakšne vodje ter tudi ustanovitelji naše LARP skupine, imajo največ izkušenj z LARPi in imajo po navadi glavno besedo pri določanju pravil. Če imate kakršnakoli vprašanja glede LARPa in stvari povezanih z njem, vam bodo z veseljem pomagali.

13. Kaj je glavni lik?
Glavni lik je lik, ki je tebi najbolj pri srcu in ga največkrat igraš. Za začetni lik je priporočljivo, da izbereš kaj bolj preprostega (ne hobitskega čarovnika z leseno nogo!), za nadaljnjo inspiracijo pa je na voljo obilica fantazijskih fotografij, knjig, filmov in serij.

14. Kako dolgo traja zgodba, koliko časa igram izbrani lik?
Ena glavnih prednosti LARPa je to, da svoj lik igraš dlje časa, vsaka zgodba se navezuje na naslednjo. Z svojim likom se učiš in ga razvijaš. Tvoja dejanja in dejanja ostalih oblikujejo zgodbo. Če si najemniški vojak in iščeš delo, hkrati pa pobiješ ljudi, ki jih srečaš na poti in spotoma še kakšnega gospoda, ki te je najel, boš kmalu označen za morilca, nad tabo bo razpisana nagrada, ljudje, ki te bodo prepoznali se te bodo izogibali ali pa te napadli, da bi prišli do nagrade. Zapomni si torej, da bodo tvoja dejanja vplivala na vse ostale.

15. Koliko je bojevanja na LARPih?
Bojevanje ima le sekundarno vlogo, mnogo pomembnejša je sama zgodba. Imamo LARPe, kjer je veliko bojevanja in tudi LARPe, ko bojev sploh ni.

16. Na sebi imam oklep, kaj to pomeni?
Oklep ti služi za dodatno zaščito pred fizičnimi in izjemoma magičnimi udarci. Sistem z oklepom je zapleten, zato je najbolj pomembno to, da udarce dobro odigramo. Kot vsi vemo, so oklepi v grobem deljeni v 3 kategorije, glede na zaščito, ki jo nudijo: lahki oklep (podložene tkanine, debelo usnje), srednji oklep (verižnina, luske, lamele) in težki oklep (polne plošče in delne plošče).
Udarec z orožjem na posamezno mesto lahko poškoduje oklep, ga uniči in glede na jakost udarca tudi poškoduje. Tu ni računanja, pomembno je, da odigramo po občutku ter čim bolj realno.

17. Kako naj čaram?
Čarovnije so razdeljene v več stopenj, vsaka stopnja pa zahteva, da verbalno izraziš čarobne besede, ki jih podkrepiš z obrazno mimiko in kretnjami rok, zadnja beseda v uroku pa mora nujno opisovati efekt uroka. Čarovniki imajo zato s seboj lahko knjigo urokov v kateri imajo zapisane besede in potek čarovnije, kajti če se pri izvajanju uroka zmotijo ali so prekinjeni, se čarovnija sfiži in ne deluje. VEČ O TEM V PRAVILIH!

18. Kako odigram poškodbe?
 Poškodbe skušaj odigrati čim bolj realno:
-Če si prejel močan udarec s kladivom v prsni koš, potem imaš najverjetneje polomljenih par reber in se v najboljšem primeru sesedeš na tla.
- Na čarovnijo reagiraš kot na druge poškodbe. Če te doleti slepota, odigraš slepoto in se izogibaš goljufanju, čeprav OT v resnici vidiš. Če te zadane ognjena krogla čarovnika, si zagorel in hitra reakcija kot valjanje po tleh te lahko rešita večje poškodbe, lahko pa padeš po tleh, goriš, preneseš ogenj na soborce in posledično umreš, če ga ne pogasiš.
-Puščica ignorira kakršenkoli oklep, zaustavi jo le ščit.
-Rahel poteg z mečem po tvojem oklepu ga ne bo poškodoval, močan pa ga lahko poškoduje, prav tako pa tudi ti čutiš udarec, ki bo v najboljšem primeru pustil kako modrico.

19. Med LARPom sem zadet v glavo, kaj storim?
Glava in vrat sta edina dela telesa, kjer so udarci prepovedani. Če te je kdo zadel, imaš na izbiro ali udarec odigraš in šele kasneje opozoriš nasprotnika naj bo bolj previden ali pa udarec preprosto ignoriraš in prav tako ob koncu opozoriš nasprotnika.

20. Umrl sem, kaj naredim?

Če te dovolj hitro najde zdravilec ali čarodej, se ti mogoče obeta okrevanje, v nasprotnem primeru pa si boš moral najverjetneje ustvariti nov lik. A ne skrbi, prav igranje različnih vlog je ena najboljših stvari pri LARPu!
Če ti je lik izredno pri srcu, se v izjemnih primerih lahko le tega tudi »oživi«. O tem se pogovori z GM. Je pa smrt tvojega najljubšega lika še en razlog, zakaj na LARPih nima smisla napadati in ubijati kar vse po vrsti. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar