nedelja, 24. avgust 2014

Liki – takšni in drugačni

Ko pomislimo na LARP, nas večina najprej pomisli na bojevnike, lokostrelce, vojskovodje. Pred sabo vidimo zagrizene nasprotnike, ki skušajo na tak ali drugačen način ugnati nasprotnika. Morda se spomnimo še na kakšnega čarodeja, ki z uroki in ukanami seje med sovražnikovimi vrstami obup in razdejanje, ali pa na zdravilca, ki ravna lomljene kosti ter krpa rane.
  

A če na LARP gledamo le v tem smislu, si omejimo ogromen del igralske izkušnje, ki bi jo lahko doživeli, če bi domišljiji le za trenutek ali dva pustili prosto pot! Tudi če smo omejeni na bolj kot ne bojno obarvan LARP, to še ne pomeni, da ne moremo igrati česa povsem novega. V nadaljevanju bom prikazal nekaj možnosti za igranje likov, ki vam lahko služijo kot navdih.
Če se ozremo na katero koli točko človeške zgodovine, bomo kaj hitro spoznali, da je bila vojska mnogo več kot le skupina bojevnikov. Od majhnih skupin roparskih Vikingov, ki jih je morda spremljal le ladijski kuhar in par sužnjev, do ogromnih srednjeveških vojska, obdanih s premnogimi trgovci, paži, slugami in damami najstarejše obrti, povsod lahko najdemo navdih za svoj lik.
Vsaka vojska potrebuje svojega vodjo, ki jih bo s svojo taktiko in pogumom (ali previdnostjo) popeljal do uspeha. Vodja seveda potrebuje svoje stražarje, slugo in priležnice. Morda potrebuje tudi pisarja, ki bo zanj pisal in bral pisma, ali pa vrača, ki mu bo iz drobovja živali prerokoval usodo. Če se vojska pomika po tujem terenu, bo morda potreboval tolmača, za deževne dni pa skupino glumačev, da preženejo dolgčas. Prav gotovo ne bi škodili tudi izvidniki in špijoni, od katerih bi dobil informacije o nakanah in premikanju sovražnikovih enot.
Ker prazna vreča ne stoji pokonci, prazni vojaki pa še manj, vsaja vojska potrebuje tudi kuharja. Nekdo jim mora prodajati živež, tu pa hitro v igro vstopijo trgovci, kmetje in drugi zaslužkarji. Ribiči in peki se zgrinjajo v vojaške tabore, kjer lahko svojo robo hitro prodajo. Kovači in tesarji popravljajo oklepe, ščite in orožje, mešetarji kupujejo in prodajajo konje.
Vidimo lahko torej, da že v okviru bojnega LARP-a obstaja ogromno možnosti za razvoj najrazličnejših likov. Seveda pa lahko naš LARP zasnujemo tudi drugače, torej damo manjši poudarek na samo bojevanje in večjega na samo igranje vlog, morda na spletke v ozadju, raziskovanje skrivnosti, iskanje zaklada ali kaj podobnega. Možnosti so praktično neomejene in na nas je, da poiščemo takšno, ki nam ustreza!

Ni komentarjev:

Objavite komentar